Jag har under 20 år startat, förvärvat, investerat i och drivit företag. Idag är jag delägare i sju företag med en total omsättning på 250 mkr. Det har gett mig ovärderliga erfarenheter som jag använder både som konsult och investerare. Jag har under åren utvecklat en syn på entreprenörskap som bygger på värderingar, strategi och ekonomisk kontroll som viktiga framgångsfaktorer. Min plattform som konsult och investerare är Brain Accounting – en ekonomibyrå inriktad på ägarledda företag i storleken 10 – 100 Mkr.

Brains målgrupp stämmer väl överens med företag jag investerar i. Arbetet med att sälja Brains tjänster och sökandet efter spännande företag att investera i går därför ofta hand i hand. Nätverkande är naturligtvis en viktig del och jag ser min blogg som en möjlighet att utöka mitt nätverk. Min blogg ska mer än inspirera. Jag vill ge handfasta tips i frågor som entreprenörer vet är viktiga, men själv sällan är experter på. Ägarfrågor, ekonomi, finansiering, företagsaffärer och strategi. Läs om Brain - en tänkande ekonomibyrå.

Jag har under 20 år startat, förvärvat, investerat i och drivit företag. Idag är jag delägare i sju företag med en total omsättning på 250 mkr. Det har gett mig ovärderliga erfarenheter som jag använder både som konsult och investerare. Jag har under åren utvecklat en syn på entreprenörskap som bygger på värderingar, strategi och ekonomisk kontroll som viktiga framgångsfaktorer. Min plattform som konsult och investerare är Brain Accounting – en ekonomibyrå inriktad på ägarledda företag i storleken 10 – 100 Mkr.

Brains målgrupp stämmer väl överens med företag jag investerar i. Arbetet med att sälja Brains tjänster och sökandet efter spännande företag att investera i går därför ofta hand i hand. Nätverkande är naturligtvis en viktig del och jag ser min blogg som en möjlighet att utöka mitt nätverk. Min blogg ska mer än inspirera. Jag vill ge handfasta tips i frågor som entreprenörer vet är viktiga, men själv sällan är experter på. Ägarfrågor, ekonomi, finansiering, företagsaffärer och strategi. Läs om Brain - en tänkande ekonomibyrå.

Ekonomi & Lönsamhet

Publicerad 2016-01-20

Har du för hög ränta på din checkkredit?

Jag gissar att minst hälften av de entreprenörer som läser detta just nu betalar för hög ränta på sin checkkredit och jag tror att flera av er skulle kunna spara upp till 20 000 kr/år för varje miljon ni har i checkkredit bara genom ett samtal till banken.

Din bank kommer dock lika lite som någon annan leverantör pruta åt dig. En bank är inte som en livsmedelsbutik som sänker priserna på kaffet för alla kunder när världsmarknadspriset går ner –  en bank sänker inte priset förrän du hör av dig. Nu blir många som läser detta irriterade, men handen på hjärtat: Hur länge sedan var det du själv kontaktade någon av dina kunder och meddelade att du självmant tänkte sänka priserna?

Villkoren på din checkkredit är en affärsuppgörelse mellan två företag och i en sådan brukar priset enbart sänkas om den köpande parten tycker att priset är för högt och kan påvisa goda skäl för att priset borde sänkas. Alltså är det inte konstigt att banken inte har hört av sig till dig. Desto märkligare kan tyckas att du inte har hört av dig till banken. För nu är räntorna rekordlåga och förmodligen satts räntan på din checkkredit i ett högre ränteläge. Kanske är det dessutom så att ditt företag nu går bättre och har fått en högre kreditrating än när du fick checkkrediten? I så fall har du dubbla skäl att kunna sänka räntan.

Innan du ringer banken bör du ha koll på följande:

  • Du betalar två gånger för din checkkredit; (I) En kontraktsränta på hela beloppet även om du inte utnyttjar den; (II) En dispositionsränta på det belopp som du utnyttjar.
  • Det är rimligt att ett företag med bättre kreditvärdighet betalar en lägre ränta och vice versa. Större företag, lönsamma företag och företag med god soliditet (lite skulder i förhållande till tillgångar) har en bättre kreditvärdighet.
  • Ett lönsamt företag med 10 – 50 anställda och god soliditet bör idag få en kontraktsränta på 0,5 % och en dispositionsränta på 3,0 – 3,5 %.
  • Är företaget riktigt litet och/eller om det går med förlust (eller runt 0) utan att ha stora tillgångar, så får man räkna med en högre ränta. Kontaktsränta på 1 -1,5 % och dispositionsränta på 4,0 – 5,0 % bör då vara rimligt.

Ring nu banken och ta sedan för vana att se över detta någon gång om året.

Tillbaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 2 =