Jag har under 20 år startat, förvärvat, investerat i och drivit företag. Idag är jag delägare i sju företag med en total omsättning på 250 mkr. Det har gett mig ovärderliga erfarenheter som jag använder både som konsult och investerare. Jag har under åren utvecklat en syn på entreprenörskap som bygger på värderingar, strategi och ekonomisk kontroll som viktiga framgångsfaktorer. Min plattform som konsult och investerare är Brain Accounting – en ekonomibyrå inriktad på ägarledda företag i storleken 10 – 100 Mkr.

Brains målgrupp stämmer väl överens med företag jag investerar i. Arbetet med att sälja Brains tjänster och sökandet efter spännande företag att investera i går därför ofta hand i hand. Nätverkande är naturligtvis en viktig del och jag ser min blogg som en möjlighet att utöka mitt nätverk. Min blogg ska mer än inspirera. Jag vill ge handfasta tips i frågor som entreprenörer vet är viktiga, men själv sällan är experter på. Ägarfrågor, ekonomi, finansiering, företagsaffärer och strategi. Läs om Brain - en tänkande ekonomibyrå.

Jag har under 20 år startat, förvärvat, investerat i och drivit företag. Idag är jag delägare i sju företag med en total omsättning på 250 mkr. Det har gett mig ovärderliga erfarenheter som jag använder både som konsult och investerare. Jag har under åren utvecklat en syn på entreprenörskap som bygger på värderingar, strategi och ekonomisk kontroll som viktiga framgångsfaktorer. Min plattform som konsult och investerare är Brain Accounting – en ekonomibyrå inriktad på ägarledda företag i storleken 10 – 100 Mkr.

Brains målgrupp stämmer väl överens med företag jag investerar i. Arbetet med att sälja Brains tjänster och sökandet efter spännande företag att investera i går därför ofta hand i hand. Nätverkande är naturligtvis en viktig del och jag ser min blogg som en möjlighet att utöka mitt nätverk. Min blogg ska mer än inspirera. Jag vill ge handfasta tips i frågor som entreprenörer vet är viktiga, men själv sällan är experter på. Ägarfrågor, ekonomi, finansiering, företagsaffärer och strategi. Läs om Brain - en tänkande ekonomibyrå.

Omvärld

Publicerad 2015-12-08

Entreprenörer bygger samhället

I tidens början fanns bara entreprenörskap, alla beslut fattades av entreprenörer och allt värde skapades av entreprenörer. Inget samhälle har startats av fackföreningar, banker, bolagsverk eller revisorer. Dessa och andra institutioner har senare bidragit till att förädla civilisationer, men aldrig startat dem.

När nybyggarna kom till Amerika fanns inga kurser i ”Engelska för invandrare”, när straffångar deporterades till Australien var ordet bilateralt bistånd inte ens uppfunnet. Trots detta (eller kanske tack vare), byggdes två av världens rikaste länder. Missförstå mig inte nu. Jag är varken emot SFI eller bistånd, men jag är starkt kritisk till den totala avsaknaden av entreprenörskap i vår strategi att ta emot flyktingar och i de flesta länders och organisationers biståndsarbete.

Flera undersökningar visar att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland entreprenörer. Många av er som läser detta är en del av detta. Många av mina bästa entreprenörsvänner är invandrare. Jag har väldigt svårt att tro att alla de människor som nu kommer till Sverige skulle vara mindre företagsamma. Om samhället kunde rikta en del av alla de pengar som nu satsas på flyktingmottagning på att identifiera och hjälpa dessa entreprenörer att komma igång lite snabbare, då kommer flyktingarna verkligen bli den tillgång som politikerna pratar om. Det finns förmodligen ingen bättre integration i ett samhälle än att starta företag, då får man kontaktytor till alla delar av samhället och man blir dessutom en brobryggare mellan andra invandrare och samhället.

Härom veckan åt jag lunch med Helena Norder som är VD och delägare i Talentia, ett rekryteringsföretag som är kunder till mig på Brain Accounting. Helena är dessutom ideellt engagerad i organisationen Hungerprojektet som jobbar med att bidra till att utrota fattigdomen i världen genom att inspirera, utbilda och finansiera entreprenörskap. Percy Barnevik har genom Hand-in-hand visat att mikrolån till entreprenörer är ett betydligt effektivare sätt än traditionellt bistånd. Medan Hand-in-hand främst vänder sig till redan befintliga entreprenörer, så vill Hungerprojektet även bidra till att fler vågar ta steget in i entreprenörskap.

Jag gissar att många av er, precis som jag själv, redan har skänkt pengar till UNHCR eller andra som jobbar med att lösa den akuta flyktingsituationen, men för er som ännu inte bestämt vart julgåvan ska gå, så vill jag tipsa om att gå in på Hungerprojektet

Entreprenörer och entreprenörsanda har byggt välstånd och överbyggt kulturella skillnader långt innan FN, SIDA, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen fanns. Jag hoppas att politikerna inte glömmer det när de väljer vilka verktyg som ska användas för att lösa de globala och nationella utmaningar vi nu står inför.

Tillbaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =